Številka za klic v sili: 112

Zgodovina

Na┼ía zgodba se za─Źne v letu 1908 ÔÇô takrat je zgorela separacija Rudnika Zagorje. Ta dogodek je takratno ob─Źinsko oblast kon─Źno spodbudil k ustanovitvi po┼żarne ┬╗brambe┬ź in s tem pripomogel k nastanku na┼íega dru┼ítva. Ustanovnega ob─Źnega zbora se je na nedeljo, 5. julija 1908, udele┼żilo 93 ustanovnih ─Źlanov. Za prvega na─Źelnika je bil izvoljen nadu─Źitelj Franc Kozjak. Za prostore dru┼ítva je najprej slu┼żil oddani hlev, ker pa sta se ─Źlanstvo in oprema hitro ve─Źala, se je dru┼ítvo kmalu preselilo v podarjene prostore gospodarskega poslopja ob Mediji.

┼Że v prvem letu delovanja so ─Źlani z namenom zbiranja finan─Źnih sredstev organizirali veselico ┬╗┼átefanov ve─Źer┬ź, ki je postala tradicionalna. Prvi pravi gasilski dom smo dobili leta 1913. Aktivnosti dru┼ítva so se z naslednjim letom prilagodile tedanjim razmeram, saj je izbruhnila prva svetovna vojna. V tistem ─Źasu so gasilci med drugim izdatno pomagali tako pri transportu ranjencev, kot pri zbiranju denarja za bolnico v Toplicah.

V ─Źasu med obema vojnama so se aktivnosti dru┼ítva nadaljevale, pri┼ílo je do precej┼ínjega pove─Źanja podmladka, organizirati pa so za─Źeli tudi tombole za la┼żje pridobivanje finan─Źnih sredstev.

Z za─Źetkom druge svetovne vojne je moralo dru┼ítvo delovati pod nem┼íko okupacijsko oblastjo. V tem ─Źasu je pomemben prispevek gasilcev v boju proti okupatorju. Na razli─Źne na─Źine so pomagali partizanom, veliko se jim jih je tudi pridru┼żilo. Marsikdo je v tem boju dal tudi svoje ┼żivljenje. Po koncu vojne se je delo dru┼ítva nadaljevalo z dodatnim elanom. Skozi desetletja so se izbolj┼íevali oprema in prostori. Sodobni ─Źasi so prina┼íali ┼íe dodatne spremembe. Delovati so za─Źeli pionirji, svoje mesto so l. 1978 v dru┼ítvu dobile tudi ─Źlanice, leto kasneje ┼íe pionirke. V osemdesetih letih smo se pobratili z gasilci iz Omi┼ía, Aleksinca in Slovenskih Konjic, nekaj let kasneje pa smo za─Źeli prijateljevati z gasilci iz Gresov┼í─Źaka. Zgradil se je nov gasilski dom, sodelovali smo na gasilskih taborih in tekmovanjih in se strokovno usposabljali na razli─Źnih podro─Źjih.

V vseh letih delovanja smo opravili ne┼íteto posredovanj, re┼íevali premo┼żenje in ─Źlove┼íka ┼żivljenja in vsa do sedaj prehojena pot nas spodbuja k temu, da nadaljujemo z zagonom, voljo in predanostjo, lastnostmi, ki so ┼że od nekdaj odlika gasilcev.